
Mostras de leite e produtos lácteos
Ademais de controlar o leite que se utiliza para elaborar os produtos lácteos, a norma tamén esixe que se controle periodicamente o produto rematado. O obxectivo é coñecer a calidade fisicoquímica e microbiolóxica destes produtos.
Ensaios fisicoquímicos realizados por métodos de referencia ou oficiais
- Materia graxa por gravimetría
- Sólidos totais por gravimetría
- Proteína por volumetría (Kjeldahl)
- Materia graxa, proteína, lactosa, sólidos totais, cinzas por gravimetría e volumetría
- pH por potenciometría
- Punto crioscópico en leite por método crioscópico
- Estabilidade en leite mediante a proba do alcol
- Densidade a 20ºC en leite por densitometría
- Acidez oleica en nata e mantequilla por valoración
- Acidez Thorner en leite por valoración
- Humidade en mantequilla por gravimetría
- Sólidos non grasos e graxa en mantequilla por gravimetría/Cálculo
- Materia graxa e sólidos totais en nata cruda ou pasterizada por espectroscopía infravermella (NIR)
- Materia graxa, sólidos totais, proteína e cinzas en leite evaporada por espectroscopía infravermella (NIR)
- Materia graxa, humidade, proteína e cinzas en leite en po por espectroscopía infravermella (NIR)
Mostras de queixo
Os elaboradores de queixo poden enviar mostras ao laboratorio para coñecer a calidade fisicoquímica e microbiolóxica dos seus produtos.
Ensaios fisicoquímicos realizados por métodos de referencia ou oficiais e ensaios instrumentais
- Materia graxa por gravimetría
- Sólidos totais por gravimetría
- Materia graxa e sólidos totais por espectroscopía infravermella (NIR)
- Proteína por volumetría (Kjeldahl)
- pH por potenciometría
- Cloruro sódico por potenciometría
- Peso
- Altura
- Diámetro
- Forma
Outros ensaios en leite e produtos lácteos
- Aflatoxina M1 en leite cru por Charm
- Aflatoxina M1 en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
- Cloranfenicol en leite cru por Charm
- Cloranfenicol en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
- Caseinoimacropéptidos/Caseinoimacropéptido A en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
- Residuos de ßlactámicos e tetraciclinas en leite crú por Charm
- Residuos de βlactámicos (penicilina G, amoxicilina, ampicilina, cloxacilina, dicloxacilina, cefalexina, cefapirina, cefalonium, cefoperazona, cefquinoma) en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
- Residuos de sulfamidas (sulfadiazina, sulfatiazol, sulfametazina, sulfacloropiridazina, sulfadoxina, sulfadimetoxina) e trimetoprim en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
- Residuos de quinolonas en leite crú por Charm
- Residuos de quinolonas (enrofloxacina, marbofloxacina, danofloxacina) en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
- Cloratos e percloratos en leite e produtos lácteos por cromatografía líquida (UPLC-MS/MS)
- Detección de residuos en leite (43 grupos) Infiniplex/Randox
Ensaios microbiolóxicos
- Esporas de Bacillus cereus
- Listeria monocytogenes por inmunofluorescencia (VIDAS)
- Salmonella spp. por inmunofluorescencia (VIDAS)
- Reconto en placa de Escherichia coli ß-glucoronidasa positivo
- Coliformes a 30º C por reconto en placa
- Reconto en placa de microorganismos a 30º C
- Escherichia coli ß-glucoronidasa positivo por reconto en placa
- Estafilococos coagulasa positivo por reconto en placa
- Microorganismos a 30ºC por reconto en placa
- Enterobacterias a 37ºC por reconto en placa
- Microorganismos psicrotróficos por reconto en placa
- Pseudomonas spp. por reconto en placa
- Esporas de anaerobios mesófilos por reconto en placa
- Esporas de aerobios mesófilos por reconto en placa
- Esporas de aerobios termófilos por reconto en placa
- Bacillus cereus por reconto en placa
- Microorganismos termófilos por reconto en placa
- Identificación de microorganismos por espectrometría de masas (VITEK MS)
- Esporas butíricas en leite por impedancia (RABIT)
- Mofos e/ou fermentos