Análise de leite e produtos lácteos

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Mostras de leite, soro, nata e mantequilla

Ademais de controlar o leite que se utiliza para elaborar os produtos lácteos, a norma tamén esixe que se controle periodicamente o produto rematado. O obxectivo é coñecer a calidade fisicoquímica e microbiolóxica destes produtos.

Ensaios fisicoquímicos realizados por métodos de referencia ou oficiais

  • Materia graxa por gravimetría
  • Sólidos totais por gravimetría
  • Proteína por volumetría (Kjeldahl)
  • Materia graxa, proteína, lactosa, sólidos totais, cinzas por gravimetría e volumetría
  • pH por potenciometría
  • Punto crioscópico en leite por método crioscópico
  • Estabilidade en leite mediante a proba do alcol
  • Densidade a 20ºC en leite por densitometría
  • Acidez oleica en nata e mantequilla por valoración
  • Acidez Thorner en leite por valoración
  • Humidade en mantequilla por gravimetría
  • Sólidos non grasos e graxa en mantequilla por gravimetría/Cálculo
  • Materia graxa e sólidos totais en nata cruda ou pasterizada por espectroscopía infravermella (NIR)
  • Materia graxa, sólidos totais, proteína e cinzas en leite evaporada por espectroscopía infravermella (NIR)
  • Materia graxa, humidade, proteína e cinzas en leite en po por espectroscopía infravermella (NIR)

Mostras de queixo

Os elaboradores de queixo poden enviar mostras ao laboratorio para coñecer a calidade fisicoquímica e microbiolóxica dos seus produtos.

Ensaios fisicoquímicos realizados por métodos de referencia ou oficiais e ensaios instrumentais

  • Materia graxa por gravimetría
  • Sólidos totais por gravimetría
  • Materia graxa e sólidos totais por espectroscopía infravermella (NIR)
  • Proteína por volumetría (Kjeldahl)
  • pH por potenciometría
  • Cloruro sódico por potenciometría
  • Peso
  • Altura
  • Diámetro
  • Forma

Outros ensaios en leite e produtos lácteos

  • Aflatoxina M1 en leite cru por Charm
  • Aflatoxina M1 en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
  • Cloranfenicol en leite cru por Charm
  • Cloranfenicol en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
  • Glicomacropéptidos en leite por cromatografía líquida (HPLC-UV)
  • Residuos de ßlactámicos e tetraciclinas en leite crú por Charm
  • Residuos de βlactámicos (penicilina G, amoxicilina, ampicilina, cloxacilina, dicloxacilina, cefalexina, cefapirina, cefalonium, cefoperazona, cefquinoma) en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
  • Residuos de sulfamidas (sulfadiazina, sulfatiazol, sulfametazina, sulfacloropiridazina, sulfadoxina, sulfadimetoxina) e trimetoprim en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
  • Residuos de quinolonas en leite crú por Charm
  • Residuos de quinolonas (enrofloxacina, marbofloxacina, danofloxacina) en leite por cromatografía líquida (HPLC-MS/MS)
  • Perfil de acedos grasos en leite, nata e queixo por cromatografía de gases (GC-FID)

Ensaios microbiolóxicos

  • Esporas de Bacillus cereus
  • Listeria monocytogenes por inmunofluorescencia (VIDAS)
  • Salmonella spp. por inmunofluorescencia (VIDAS)
  • Reconto en placa de Escherichia coli ß-glucoronidasa positivo
  • Coliformes a 30º C por reconto en placa
  • Reconto en placa de microorganismos a 30º C
  • Escherichia coli ß-glucoronidasa positivo por reconto en placa
  • Estafilococos coagulasa positivo por reconto en placa
  • Microorganismos a 30ºC por reconto en placa
  • Enterobacterias a 37ºC por reconto en placa
  • Microorganismos psicrotróficos por reconto en placa
  • Pseudomonas spp. por reconto en placa
  • Esporas de anaerobios mesófilos por reconto en placa
  • Esporas de aerobios mesófilos por reconto en placa
  • Esporas de aerobios termófilos por reconto en placa
  • Bacillus cereus por reconto en placa
  • Microorganismos termófilos por reconto en placa
  • Identificación de microorganismos por espectrometría de masas (VITEK MS)
  • Esporas butíricas en leite por impedancia (RABIT)
  • Mofos e/ou fermentos